Pijltje werpen in dorpshuis moet jongere betrekken bij dorp en van drugs houden

Met een dartbaan in Dorpshuis de Drijscheer moeten jongeren in Alteveer betrokken blijven bij het dorp. Bovendien moet het een stimulans zijn om niet aan drugs te zitten en uit zuipketen te blijven. Beheerder van het dorpshuis Herman Bekker: „Ik heb gewoon gevraagd: wat willen jullie? Nou daar kwam dit uit.”

De wat oudere jeugd vanaf zestien jaar had moeite met het vinden van goede aansluiting in het dorpshuis en valt wat tussen wal en schip. Zonde, vond Bekker, want ook zij horen bij het dorp en het dorpshuis is ook voor hen. Het idee is om nu één keer in de twee weken een potje te gaan darten. „Eens kijken hoe dat gaat”, zegt Bekker. Hij waagt de gok en legt het vertrouwen in de jeugd: een mannetje of vijftien toonde zich al enthousiast. „Zo probeer je het samen te kneden.”

Jeugd wil niet alleen zuipen

Te vaak gebeurt het dat er niet goed geluisterd wordt naar jongeren, ziet Bekker. „Ze willen niet alleen in een zuipkeet zitten, ze willen ook wat doen en zich betrokken voelen. Als iemand dan zijn nek uitsteekt (voor hun wens red.), voelen ze zich ook serieus genomen.” Dan is er een heleboel te bereiken om het dorp met elkaar gezellig te houden, ziet hij.

Simpelweg een dartbord aan de muur hangen is te weinig voor Bekker. „Er komt bijvoorbeeld echt een dartvloer van hout. Die moeten ze zelf leggen.” De jongeren serieus nemen betekent namelijk ook dat zij zelf verantwoordelijkheden krijgen. „Ze moeten zelf helpen met het opbouwen van de baan. Ik heb een zaaltje daarvoor beschikbaar, daar vraag ik ook geen huur voor. Maar de afspraak is dan wel dat ze het zelf schoonhouden.”

Geen drugs

Met een ‘eigen’ plekje waar de jeugd kan ontspannen, lonkt het gebruik van drugs en alcohol uit verveling minder, voorziet Bekker. „Er is veel drugsgebruik, lachgas en zo, en er wordt ook veel gezopen in de regio. Op deze manier probeer ik dat te voorkomen.” Het houdt de mens van de straat, om het zo maar te zeggen.

De lokale dorpsbelangenvereniging heeft een bedrag toegezegd voor de realisatie van de baan en een lokale ondernemer wil het hout wel sponsoren: „Het is nu aan de jeugd om samen met de ondernemer achter de computer te kruipen en te zien hoe zij het willen doen.”

 

https://www.dvhn.nl/groningen/stadskanaal/Pijltje-werpen-in-dorpshuis-moet-jongere-betrekken-bij-dorp-en-van-drugs-houden-25268020.html